5 Temmuz 2013 Cuma

Puzzle Nerede Yapılır?

Puzzle yapmaya karar verdiniz, puzzleınızı aldınız, ya da belki bir arkadaşınız size hediye etti. İlk karar vermeniz gereken şey, puzzleınızı nerede ve neyin üstünde yapacağınızdır. Zemine karar verirken, puzzleı yapacağınız ortamın ışığının çok iyi olması gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle günışığı açısından rahatsa, puzzle parçalarının renk tonlarını çok daha kolay ayırdedebilirsiniz.

Öncelikle nerede yapabileceğinize bakalım:

1)Büyükçe Bir Masa: Puzzleı en sağlıklı, en rahat yapabileceğiniz zemin, büyükçe bir masadır. Etrafında rahatça dolaşabileceğiniz; puzzle alanından geriye kalan alanlarda, parçaları rahatça yayabileceğiniz ve hatta kenarda küçük tamamlanmış öbeklerinizi bekletebileceğiniz yerler olursa çok iyi olur. Masada yapmanın en önemli avantajı; puzzle ve hatta parçaları, sürekli gözünüzün önünde olacağı için, gidip gelip uğraşıp, çok daha iyi yoğunlaşıp, puzzleı kısa sürede bitirmenizdir. İkinci avantajı; yere oturup yaptığınızda bel ağrısı, kol ağrısı vb vücudunuzun bilimum yerlerinin ağrıması, masadayken sözkonusu olmaz. Dezavantajları da vardır elbette. Masayı puzzleınızla işgal etmeniz, evin diğer üyelerinin her zaman hoşuna gitmeyebilir. Ama bunun için de çözümler var elbette. Mesela masada yemek yiyecekseniz, puzzleın üstüne su geçirmez kalın bir örtü serebilirsiniz. Diğer bir dezavantaj da, masada yaparken benim gibi ayakta daha rahat yapıyorsanız, bacaklarınız fazlasıyla yorulabilir.

2)Halının Üstü: Büyük bir masanız yoksa ya da masada değil, yerde oturarak yapmak istiyorsanız halınızın üstünde başlayabilirsiniz puzzlea. Bunun için puzzleın boyutlarında bir mukavvaya ya da puzzle halısına ihtiyacınız olacaktır. Avantajı, oturarak yapabilmenizdir. Dezavantajı ise avantajından daha fazladır bana göre. Öncelikle vücudunuz için pek ergonomik olmayan bir puzzle yapma yeridir. Çünkü başta beliniz olmak üzere, pek çok uzuvlarınızda tutulma, ağrı hissedebilirsiniz. Özellikle de benim gibi uzun süreli uğraşıyorsanız. Diğer bir dezavantajı, yapmadığınız zamanlarda yerden kaldırmak zorunda olmanız. Bana göre bir puzzle, zorunlu haller dışında, tamamlanma süreci boyunca hep gözönünde olmalıdır.

3) Sehpa Yüksekliğinde Tekerlekli Portatif Masa: Almam gerektiğini düşündüğüm, puzzle yapmak için ideal yer.... Çünkü, hem oturarak (masanın etrafında dolaşmaksızın), hem masayı dilediğiniz gibi çevirerek rahatça yapabilirsiniz puzzleı. Dezavantajı, çok parçalı büyük puzzlelar için küçük gelebilir bu tekerlekli masa.

Neyin üstünde yapabileceğimizi daha sonra yazacağım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder