18 Temmuz 2013 Perşembe

Puzzle Neyin Üstünde Yapılır?

Puzzle her şeyden önce düz ve nispeten sert bir zemin üzerinde yapılmaya başlanmalıdır. Daha önce nerede yapılacağı ile ilgili Puzzle Nerede Yapılır adlı bir başlık açmıştım. Peki yapacağımız puzzleı neyin üstünde yapmalıyız, alternatifler nelerdir? Bu soru, puzzle yapmayı alışkanlık haline getirmiş birisi için cevabı çok basit bir soru olabilir belki, fakat yeni başlayan bir puzzleseverin kafasını karıştırabilir.

1)Puzzle Halısı : Puzzle halısı, özellikle çok parçalı puzzlelarda çok daha gereklidir. Mesela 3000 parçalık bir puzzle yapacaksak eğer, yapım süreci daha uzun süreceğinden ve daha önemlisi bitmiş 3000 parçalık puzzle için uygun ebatta mukavva bulabilmek, bulsak bile indirip kaldırmak çok zor olduğundan, en uygunu puzzle halısı üzerinde yapmaktır. Yine uzun bir süre puzzle yapmaya ara vereceksek, rulosuyla puzzleımızı sarıp, klipsleriyle sıkıca tutturup, bozulmayacak şekilde istediğimiz yere kaldırabiliriz. Puzzle halısı, keçe gibi dokusu sayesinde parçaların yüzeye tutunduğu ve puzzleın bozulmadığı bir yapıya sahip. Yani puzzle bozulur mu acaba diye endişe etmeye hiç gerek yok. Puzzle bittikten sonra da bitmiş puzzleı çerçeveciye halıya sararak götürebiliriz. Hatta puzzle halısı üzerinde bana şehirlerarası yoldan gelen bitmemiş puzzleı, tamamlanmış haliyle yeniden puzzle halısına sararak göndermiştim. Puzzle halısını, puzzle satılan mağazalardan, internet sitelerinden alabilirsiniz.

2)Mukavva: Mukavva da bir diğer alternatiftir. Benim gibi taşınabilir puzzlelarla uğraşıyorsanız, mukavvalar bir süre sonra vazgeçilmeziniz oluverir :) Genellikle bitirdiğim puzzleları iki mukavva arasında gönderdiğimden, mukavvanın üzerinde yapmaya başlıyorum. Puzzle kutusunun üzerinde bitmiş halinin ölçüsü yazar, mukavvayı o ölçüye göre kırtasiyeden satın alabilirsiniz. 2000 parçaya kadar mukavva üzerinde yapabilirsiniz, fazlası için büyüklük ve taşınması vs açısından hiç kullanışlı olmayacaktır. Zaten açıkçası 70x100 cm'den daha büyük mukavva var mı araştırmadım hiç. Mukavva üzerinde yaparken, puzzle halısından farklı olarak, parçalar ve tamamlanmış öbekler daha kolay hareket ediyor, hatta bazen istemeden kaydırabiliyorsunuz. Bu, bazen avantaj, bazen de dezavantaj olabiliyor. Mesela, kenarda oluşturduğunuz bir tamamlanmış puzzle öbeği varsa, onu puzzleda ait olduğu yere taşımak mukavvada daha kolay. Puzzle halısında ise, parçalar halıya tutunduğundan taşımak daha sıkıntılı oluyor. Puzzle bittikten sonra, çerçeveletecekseniz eğer, mukavvayla taşıyabilirsiniz çerçeveciye.

1 yorum:

  1. yapıştırmadan çerçeveciye götürelimde yapıştırma işlemini kim yapacak bozmasınlar

    YanıtlaSil